Het verhaal van Esther
"Wat ik doe heet toestelgericht onderhoud en daarbij bepaal je zelf wat je doet. Je bent heel vrij. En zwaar is het beslist niet."

Het verhaal van Esther
Esther: onderhoudsmonteur bij Installatiebedrijf Hoekstra in Heerenveen
Als we haar spreken zit Esther Leenstra-Hovenkamp (53) in de kelder bij een klant. Niet zo vreemd want ze doet toestelgericht onderhoud aan cv-installaties en die staan nu eenmaal vaak in kelders. Ze heeft mts-elektronica gedaan, heeft twaalf jaar bij PTT Telecom gewerkt, nadien bij KPN, maar vloog er bij een reorganisatie uit. Esther: “Toen was er een traject voor vrouwen in de techniek, je kon je laten omscholen naar onderhoudsmonteur van cv installaties en dat heb ik gedaan, deels uit eigen zak betaald.”
Esther woont in Vegelinsoord en heeft via drie andere werkgevers sinds december 2018 haar vaste stekje gevonden bij Hoekstra Installatietechniek in Heerenveen. “Het werk is erg leuk”, zegt ze, “Wat me vooral aanspreekt is het bij de weg zijn, de regio’s Heerenveen, Drachten, Wolvega en soms in Leeuwarden. Natuurlijk word je gepland, maar eigenlijk ben je eigen baas. Wat ik doe heet toestelgericht onderhoud en daarbij bepaal je zelf wat je doet. Je bent heel vrij. En zwaar is het beslist niet. Het zwaarste is een expansievat, dat weegt achttien kilo als het vol zit. Het gebeurt wel eens dat je in een smerig klusje zit, maar over het algemeen is het schoon en droog werk. Ik vind het erg leuk om te doen en zou het iedereen aanraden. Je moet wel wat technisch inzicht hebben.”
Omgekeerde koelkast
Bijblijven en de techniek volgen is belangrijk binnen het vak, weet Esther. “Als er een nieuwe ketel op de markt komt, volgen we specifieke cursussen vanuit de fabrikant. Maar een ketel is een ketel, de stappen die een ketel maakt zijn hetzelfde. Als ik kom voor een storing en je hoort de pomp en je hoort de ventilator, dan weet ik al: het zit in de ontsteking. De laatste jaren doe ik ook hybride warmtepompen, want daar zit ook een stuk cv-ketel bij. Dat is toch weer een andere techniek, want daar zit je veel meer met stooklijnen op een lage temperatuur. In principe is het een compressor die een hoge druk levert. Ik noem het altijd een omgekeerde koelkast.”